Ashtanga Yoga

De wereld van  yoga, met zijn veelheid aan stijlen, zou je kunnen zien als een yoga bos met veel verschillende bomen met allemaal hetzelfde doel: naar het licht te groeien. Weet dat de ene vorm niet beter is dan de andere. Kijk wat bij je past en voorkom dat je te vaak overstapt van de ene naar de andere vorm. Vergelijk het met het graven van een put om water te vinden. Wanneer je meent dat er op een plek na lang graven geen water te vinden is, probeer je een andere plek om te graven om vervolgens weer geen water te vinden. Blijf bij 1 techniek/vorm en je zal diep genoeg komen om water/jezelf te vinden?

De ashtanga yoga zoals in de yogashala wordt geleerd, komt van K. Pattabhi Jois, die deze dynamische vorm, op zijn beurt weer heeft geleerd van zijn leraar Krishnamacharya. Deze benadering van yoga is gebaseerd op een volgorde van houdingen met een gefocuste ademhalingstechniek. Een vastgestelde reeks, die, wanneer uitgevoerd met regelmaat en aandacht, zijn vruchten zal afwerpen. Oefenen is de enige manier om deze ashtanga ‘boom’ te voeden. Zoals K.Pattabhi Jois het graag liet horen:  “99% practice and 1 % theory”.

Ashtanga betekent, 8 takken.

Yama (omgang met je omgeving)

Niyama (omgang met jezelf)

Asana (omgang met je lichaam)

Pranayama (omgang met de ademhaling)

Pratyahara (omgang met je zintuigen)

Dharana (concentratie)

Dhyana (meditatie)

Samadhi (…)

Wanneer er met regelmaat wordt geoefend zullen al deze 8 takken worden gevoed/ontwikkeld. We worden steeds meer bewust van wat we in ons lichaam stoppen en van hoe we omgaan met de mensen/de wereld om ons heen.

Deze eerste serie wordt ‘Yoga Chikitsa’ genoemd wat yoga therapie betekent. Het is een genezingsproces door het reinigen van de binnenkant van het lichaam zodat de ademhaling verbetert en de energie steeds vrijer kan stromen waardoor we ons steeds meer thuis gaan voelen in het lichaam en meer kalmte voelen in uitdagende situaties. In een eigen tempo zullen deze 8 ‘takken’ zich ontwikkelen. Er is geen haast bij, een boom groeit niet door aan de takken te trekken, wees geduldig en open.

Je kan deze vastgestelde reeks kiezen om fit en energiek door het leven te gaan. Of om te onderzoeken, dat wat niet te zien is. Wat de reden ook is, er is maar een manier voor jouw oogst…

OEFEN!

Het ashtanga openings- en slotlied.

De ashtanga yoga heeft vanuit de traditie een eigen openings- en slotlied. Vanwege deze diepgewortelde traditie worden deze gezangen in het Sanskriet gedaan, de oude taal van India. Hoewel het een oude Indiase taal is, is de betekenis van de woorden universeel, want het is de taal van het hart. Zingen geeft een verschuiving van het bewustzijn naar een dieper niveau van vibratie, naar het deel van ons wat oneindig is, onbegrensd.

Het zingen van het openings- en slotlied geeft een duidelijk begin en eind aan van de practice. De vibraties van zijn klanken zuivert de energie in de ruimte waar de practice plaatsvindt. Ook al voelt het wat onwennig, voelt het (nog) niet zo, de klanken van deze oude Sanskriet woorden doen het werk. Ook kan de beoefenaar zich met het zingen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel voorbereiden op wat er komt.

Openingslied

Het openingslied vertaalt zich vrijelijk in het volgende:

Ik ben dankbaar en respecteer alle teachers en studenten die er voor mij zijn geweest. Zij hebben ervoor gezorgd dat deze tradities door de jaren heen heeft kunnen overleven. Ik geef me vol vertrouwen over aan wat er is en wat er altijd al was; mijn valkuilen in dit leven worden helder zodat ik me daarvan kan losmaken en puur geluk vind.

AUM,

VANDE GURUNAM CHARANARAVINDE, SANDARSHITA SVATMA, SUKHAVA BODE

NISHREYASE, JANGALIKAYAMANE, SAMSARA HALAHALA, MOHASHANTYAI

ABAHU PURUSHAKARAM, SHANKA CHAKRASI DHARINAM

SAHASRA SHIRASAM SHVETAM, PRANAMAMI PATANJALIM

AUM

Het slotlied beeindigt de practice op een rustige manier, bezegelt het gedane werk en wordt onze inzet/energie opgedragen aan een betere wereld om in harmonie te leven met alles om ons heen.

Slotlied

Het vertaalt zich als:

Dat de leiders van de wereld met wijsheid regeren en de aarde op elke manier met rechtvaardigheid beschermen. Dat elk wezen gelukkig mag zijn en vrij. Vrede, vrede, vrede

AUM

NYAYENA MARGENA, MAHIM MAHISAHA

SVASTI PRAJA BYAHA, PARIPALAYANTAM

GO BRAHMANEBHYAHA, SUBHAMASTU NITYAM

LOKAA SAMASTHAA SUKHINO BHAVANTU

AUM SHANTI SHANTI SHANTI AUM

Yogashala-om
Hofdael 67, 5664 GM Geldrop

Renée Brouwers-Matulessy
Telefoon: 040-2860203
Mobiel: 06-29373150
E-mail: info@yogashala-om.nl

BTW NL001702599B63               
KvK. 50618903
IBAN: NL82SNSB 0787. 8048. 43

- Yang
- Yin
- Ashtanga Yoga Mysore-stijl
- Half LED Class
- Yin, Ashtanga en Meditatie
- YinYang/Easy FlowYinYang flow/Vinyasa Flow
- Yinyoga

Image
© 2024 Yogashala-om.